Praktische vragen

Home | Hoe ver moet ik schuren voordat ik ga verven?

Hoe ver moet ik schuren voordat ik ga verven?

Wanneer je gaat schilderen ontkom je er niet aan om eerst de oppervlakte te schuren. Hoe en met wat je schuurt is afhankelijk van de grote, hoeveelheid en de kwaliteit van de ondergrond. Hoe ver je moet schuren voordat je gaat verven is ook afhankelijk van de dikte van de verflaag en wat voor verflaag het is. Schuren voor het verven is een belangrijk onderdeel wat niet gemist mag worden. Wil je meer weten over de details van het schuren? Lees dan snel verder!

Hoe moet ik schuren?

Er zijn veel manieren om te schuren. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen om met de hand te schuren of een schuurmachine te gebruiken. Een schuurmachine gebruik je op grotere oppervlaktes en wanneer de ondergrond van slechte kwaliteit is. Bijvoorbeeld wanneer er scheuren of gaten ontstaan zijn in de bestaande verflaag. Vaak wordt er een combinatie gemaakt tussen deze twee manieren. Grote en grove oppervlakte met de machine en de kleine plekjes of rondingen met de hand. Met de hand kun je namelijk weer preciezer schuren. Het ligt er dus een beetje aan wat je wilt en hoe precies het schuren voor het verven gedaan moet worden.

Welke korrel schuurpapier moet ik gebruiken?

Naar aanleiding van de kwaliteit van de bestaande laag bepaal je welke korrel schuurpapier je moet gebruiken. Hoe meer korrels op het schuurpapier, hoe fijner het schuurwerk wordt. Is de ondergrond erg slecht, dan moet je kiezen voor een grof stuk schuurpapier zoals p80 of p120. Is de onderlaag nog van goede kwaliteit? Kies dan voor wat fijner schuurpapier zoals p180 of p240.

Kan ik een tweede laag verf aanbrengen zonder te schuren?

Ook tussen de eerste en tweede verflaag dien je te schuren. Dit doe je zodat de tweede verflaag ook optimaal hecht en de uiteindelijke kwaliteit en uitstraling hierdoor verbeterd. Als je het schuren tussen verflagen netjes wilt doen moet je geen grof schuurpapier gebruiken. Gebruik hier dus altijd een fijne korrel voor om diepe krassen te voorkomen, zoals p320. Schuren tussen verflagen is dus ook een belangrijke stap die je niet moet vergeten!

Hoe kan ik schuren nu het beste aanpakken?

Je ontkomt niet aan het schuren wanneer je kwaliteit wilt leveren. De krassen zorgen voor hechting en een gladde uitstraling. Een tweede laag verf aanbrengen zonder te schuren is dus ook niet slim! De kwaliteit van de verf gaat hier zwaar door achteruit. Afhankelijk van de kwaliteit van de ondergrond bepaal je welke korrel schuurpapier je moet gebruiken. Voor schuren tussen verflagen gebruik je dus heel fijn schuurpapier. Ben je van plan om te gaan verven en heb je goed schuurpapier nodig? Wij hebben een uitgebreid assortiment met schildersbenodigdheden. Daarnaast hebben we ook een uitgebreid assortiment Jotun producten. Bekijk ze dus snel!

Lees hier meer antwoorden op andere vragen over verf, de ondergrond, schuren en dergelijke: Hoe lang blijft verf goed?, Hoe lang gaat Douglas hout mee?, Hoe lang moet beits drogen?, Hoe lang moet verf drogen?, Hoe schilder je hout?Hoeveel verf heb ik nodig voor mijn trap?, Hoeveel verf heb ik nodig? of Welke verf kan ik het beste gebruiken voor mijn trap?.

Cookie melding
“Deze website maakt gebruik van “cookies” (tekstbestandjes die op jouw computer worden geplaatst) om de website te laten functioneren, de website te helpen analyseren om onze dienstverlening te verbeteren of voor marketing doeleindes.”.