Praktische vragen

Home | Hoe schilder je hout?

Hoe schilder je hout?

Hout schilder je om het te beschermen en het te verfraaien. Het is cruciaal om je hout op de juiste manier te schilderen. Als dit niet gedaan wordt, ontstaat de kans dat je opnieuw of minder lang van je schilderwerk kunt genieten. Daarnaast is de kwaliteit van het schilderwerk ook afhankelijk van de manier waarop het gedaan wordt! Bent u dus benieuwd naar hoe je hout moet schilderen, wat je hiervoor nodig hebt en enkele tips? Lees dan snel verder!

Benodigdheden om hout te verven

Wat je nodig hebt voor het schilderen is afhankelijk. Ga je binnen of buiten schilderen? En wat ga je schilderen? Het eerste en belangrijkste wat je nodig hebt is uiteraard verf Kijk naar welke verf gebruikt moet worden en welke verf jij in die selectie wilt gebruiken. De wat duurdere verf is in principe beter. De reden hiervoor is dat daar meer bestanddelen in zitten die gunstig zijn voor de bescherming en dekking. In verhouding heb je dus meer aan de duurdere verf. Je hoeft in dan in de toekomst veel minder vaak te verven. Vervolgens moet het te verven oppervlak gereinigd worden. Kies ervoor om een reinigingsmiddel te gebruiken wat goed ontvet en daarnaast nog makkelijk te verwijderen is. Een vettig reinigingsmiddel wil je niet aan beginnen. Dit is funest voor de verflaag die je aan wilt brengen. Daarna moet er geschuurd worden. Maak gebruik van schuurpapier. Afhankelijk van de staat van het hout kies je voor een grove of fijne schuurkorrel. Nu kun je hout verven. Hiervoor kun je een roller of een kwast gebruiken. Het is erg persoonsgebonden je gebruikt. Het is namelijk een verschillende handeling en het heeft een ander eindresultaat. Met een roller gaat het over het algemeen wel sneller, maar met een kwast kun je veel preciezer verven. Het komt er dus op neer dat de benodigdheden voor het verven zijn: verf, reinigingsmiddel, schuurpapier en een roller of een kwast.

Proces van hout verven

Om het voor jou makkelijker te maken hebben we een opsomming gemaakt van het proces van hout schilderen. Als je deze stappen volgt kom je tot een mooi en goed eindresultaat!

  1. Wassen; Misschien is dit wel de allerbelangrijkste stap! Door het hout van te voren te wassen zul je vetten en vuil verwijderen en voorkomen dat dit in de verf of in het schuurpapier zal komen.
  2. Schuren; Kies voor een geschikte korrel. Dit is afhankelijk van de staat van het hout.
  3. Gaten/naden vullen; Door gebruik te maken van kit en/of plamuurmiddel vul je aangetaste en risicovolle plekjes voordat je het hout kan verven.
  4. Gronden; Bij kaal gekomen hout delen is het belangrijk eerst het hout nog een keer bij te vlekken met grondverf en het daarna geheel over te gronden met grondverf.
  5. Lakken; Voordat je de laatste laag aanbrengt haal je nog 1 keer een fijn stuk schuurpapier over de behandelde laag heen. Zo kan de laatste laag weer goed hechten. Zorg weer voor een schone ondergrond. De laatste laag zal na 24 uur zorgen voor een beschermende werking.

Tips voor hout schilderen

Om hout schilderen voor jou nog makkelijker te maken hebben we ook enkele tips opgesteld. Voor hout verven zullen deze tips jou helpen het beste eindresultaat te halen en het werk een stuk makkelijker maken!

  • Bekijk de weersomstandigheden met bijvoorbeeld een weerapp. Buiten hout verven is natuurlijk niet handig als het gaat regenen. Het moet dan dus de hele dag niet regenen.
  • Zoek uit welk materiaal je nodig zal hebben zodat je alles bij elkaar hebt liggen. En zorg dat er genoeg materiaal is! Het hout schilderen hoef je dan niet telkens te onderbreken. Het is namelijk vaak erg vervelend als je niet verder kunt.
  • Schilderen doe je op een schone ondergrond. Zorg hier dus voor met een borstel of schoonmaakdoek.
  • Houd de gebruikte materialen altijd schoon door ze te reinigen na gebruik. Je maakt het jezelf alleen maar makkelijker voor door de volgende keer dat je ermee aan de slag wilt.

Ga nu zelf aan de slag met hout verven!

Hout verven kan lastig zijn maar door op de juiste manier en met de geschikte producten te werken kan je een goed eindresultaat neerzetten. Hoe je hout moet schilderen weet jij nu als geen ander! Volg het bovengenoemde proces en houd de tips in gedachte. Ben je benieuwd naar de geschikte en juiste producten voor hout schilderen? Neem dan een kijkje in ons assortiment Jotun producten! Voor de schildersbenodigdheden hebben wij ook een uitgebreid assortiment. Bekijk deze dus zeker ook even!

Lees hier meer over veel gestelde andere vragen; Hoe lang blijft verf goed?, Hoe lang gaat Douglas hout mee?, Hoe lang moet beits drogen?, Hoe lang moet verf drogen?Hoe ver moet ik schuren voordat ik ga verven?, Hoeveel verf heb ik nodig voor mijn trap?, Hoeveel verf heb ik nodig? of Welke verf kan ik het beste gebruiken voor mijn trap?

Cookie melding
“Deze website maakt gebruik van “cookies” (tekstbestandjes die op jouw computer worden geplaatst) om de website te laten functioneren, de website te helpen analyseren om onze dienstverlening te verbeteren of voor marketing doeleindes.”.