Praktische vragen

Home | Hoe lang moet verf drogen?

Hoe lang moet verf drogen?

Tijdens het schilderen zijn er heel wat dingen waar je op moet letten. Zeker hoe lang verf moet drogen. De kwaliteit van de verf hangt hier namelijk vanaf. Door verf goed te laten drogen voordat je nog een laag aanbrengt zorg je dat het goed beschermt is tegen weersinvloeden. De verf zal beter hechten en gaat veel langer mee. Ook het type verf die je gebruikt maakt een groot verschil. Benieuwd naar meer informatie over het verfproces? Lees hieronder meer!

Hoe lang moet verf drogen voor de tweede laag?

Het is van belang dat een laag compleet droog is voordat je een nieuwe laag verf aanbrengt. Als je te snel over een laag heen verft, zal de eerste laag loskomen. Check dus altijd eerst even of de verf nog nat is. Dit kun je altijd doen door met je vingertoppen te voelen of de verf nog klam, vochtig of nat is. Wanneer dit niet het geval is en je vingertoppen niet blijven plakken, is de laag droog en kan er weer geschilderd worden. Wat betreft de droogtijden heeft verf op waterbasis ongeveer 5 uur nodig, voor muurverf moet je ongeveer 4 uur wachten en bij een synthetische verf is de droogtijd gemiddeld 16 uur. Let hier dus goed op! De kwaliteit van de verf hangt hier vanaf.

Wat als ik te snel begin aan de tweede laag verf?

Wanneer je te snel begint aan de tweede verflaag verf zal de eerste laag loslaten. Dit komt omdat de bestanddelen van de verf in elkaar oplossen. Wat weer zorgt voor onthechting en vuil in je tweede verflaag. Daarnaast zal de kwaliteit van je verf dus nooit zo goed zijn als het hoort te zijn. Het komt er dus op neer dat dit voor een hoop extra werk zorgt om dat weer recht te zetten. Eigenlijk moet je dan weer opnieuw beginnen, of je bent zelfs verder van huis.

Het drogingsproces van verf

Belangrijk om te weten is dat de verschillende typen verf allemaal hun eigen drogingstijd hebben. Daarnaast zal verf wat sneller droogt door bijvoorbeeld warmte en zonlicht wat minder hard zijn wanneer het koud en/of vochtig is. Er zijn dus meerdere factoren die komen kijken bij het drogingsproces van verf. Hier moet je dus rekening mee houden voor optimale kwaliteit. We hebben het drogingsproces voor u samengevat in verschillende stappen. Zo is het voor u duidelijk wanneer een verflaag droog genoeg is om aan de volgende te beginnen:

  1. Verf is stofdroog; Dit is de fase dat je het nog niet mag aanraken maar dwarrelende stofdeeltjes niet meer blijven plakken aan je nieuw geschilderde laag.
  2. Verf is kleefvrij; Je kunt de laag voorzichtig aanraken zonder schade te maken. Let op! Raak de laag nog niet te hard aan, de onderlaag moet namelijk nog drogen.
  3. Verf kan geschuurd en overschilderd worden; Dit is het moment wanneer de laag sterk en droog genoeg is om te schuren. Ook het overschilderen met een extra laag is mogelijk.
  4. Verf is uitgehard; De verf is nu op zijn sterkst en in optimale staat om te beschermen tegen weersinvloeden. Sommige afschrobbare muurverven hebben zelfs tot een maand nodig om compleet uit te harden!

Hoe lang moet ik nu wachten voordat de verf droog is?

Hoe lang verf droogt hangt af van een aantal factoren. Welk type verf gebruik je bijvoorbeeld. De droogtijd voor verf op waterbasis is veel korter dan de droogtijd voor synthetische verf. Je kunt controleren of de verf droog is door voorzichtig te voelen met je vingertoppen. Blijven je vingertoppen plakken, dan weet je dat de verf nog te nat is.
Bent u benieuwd naar de drogingstijden van onze goede kwaliteit Jotun verf? Kijk dan in ons assortiment en op de verschillende productpagina’s. Hier vind je namelijk alle info die je nodig hebt!

Bekijk ook de pagina’s over andere veel gestelde vragen; Hoe lang blijft verf goed?, Hoe lang gaat Douglas hout mee?, Hoe lang moet beits drogen?Hoe schilder je hout?, Hoe ver moet ik schuren voordat ik ga verven?, Hoeveel verf heb ik nodig voor mijn trap?, Hoeveel verf heb ik nodig? of Welke verf kan ik het beste gebruiken voor mijn trap?

Cookie melding
“Deze website maakt gebruik van “cookies” (tekstbestandjes die op jouw computer worden geplaatst) om de website te laten functioneren, de website te helpen analyseren om onze dienstverlening te verbeteren of voor marketing doeleindes.”.