Praktische vragen

Home | Hoe lang moet beits drogen?

Hoe lang moet beits drogen?

Je bent jouw hout aan het beitsen en wilt graag zo snel mogelijk verder. Het is gebeitst, maar je vraagt je nu af; hoe lang moet beits drogen? Is het al droog en kan ik al verder? Dit ligt allemaal aan het type beits. Beits komt namelijk in verschillende types voor. Zo heb je binnenbeits, buitenbeits, dekkende beits, transparante beits, beits op olie basis, beits op waterbasis en nog vele andere. Wil je dus meer weten over hoe lang beits moet drogen, hoe je beits van hout afkrijgt en hoe vaak je moet beitsen? Bekijk de rest van de tekst hieronder dan!

Het drogingsproces van beits

Geef beits altijd de tijd om goed te drogen! Dit is zeker 24 uur. De beits kan zo diep in de poriën van het hout trekken. Door te snel te beginnen met een volgende laag beits kan de eerste laag loslaten. Zo komt de beits dus totaal niet tot zijn recht. Het zal dan nooit de bescherming geven die het kan geven. Geef beits dus altijd genoeg tijd om kwaliteit te waarborgen! Wacht lang genoeg totdat de beits droog is, liever te lang dan te kort. Zorg er vervolgens voor dat je de eerste laag netjes schuurt zodat de volgende laag weer netjes kan hechten. Hoe meer lagen, hoe beter de bescherming!

Hoe krijg je beits van hout af?

Je kunt beits op verschillende manieren van hout afkrijgen. Dit doe je bijvoorbeeld wanneer de bestaande beitslaag niet meer goed is of als je een ander verfsysteem aan wilt brengen. Een ander verfsysteem zoals watergedragen verf of een ander olie type zal minder hechting hebben op het beitswerk. Dit moet er dus eerst af. Beits verwijder je met het gebruik van een föhn en een verfkrabber. Zo zal de beits rustig loskomen. Wanneer dit gedaan is kun je het afwerken door het te schuren met schuurpapier tot het de gewenste gladheid heeft. Nu kun je de nieuwe gewenste laag verf of olie op het hout aanbrengen!

Hoe vaak beitsen?

Hoe vaak je het hout moet beitsen ligt heel erg aan het type beits en of het hout al een keer behandeld is met beits. Bij onbehandeld hout zou je uiteraard meer lagen moeten aanbrengen dan bij behandeld hout. Behandeld hout heeft namelijk al een kleine beschermlaag. Je hebt dan maar 1 of 2 lagen extra nodig voor een goede bescherming. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van het al bestaande gebeitste hout. Is dit van slechte kwaliteit? Dan heb je uiteraard extra lagen nodig. Voor het onbehandelde hout zijn 3 lagen noodzakelijk! Zo worden de poriën van het hout compleet gevuld met beits en is het hout optimaal beschermd tegen weersinvloeden.

Wat is de droogtijd van beits nu?

De droogtijd van beits is dus afhankelijk van het type beits. Houd rekening met een droogtijd van tenminste 24 uur om de aangebrachte laag op deze manier goed te laten drogen. Zo zorg je voor een betere hechting van de volgende laag en dus een betere kwaliteit van de beits! Ben jij benieuwd naar de verschillende beitsen die wij aanbieden? Kijk dan nu in ons assortiment en kies degene die het beste bij jouw houtsoort past!

Lees ook over de veel gestelde andere vragen; Hoe lang blijft verf goed?, Hoe lang gaat Douglas hout mee?Hoe lang moet verf drogen?, Hoe schilder je hout?, Hoe ver moet ik schuren voordat ik ga verven?, Hoeveel verf heb ik nodig voor mijn trap?, Hoeveel verf heb ik nodig? of Welke verf kan ik het beste gebruiken voor mijn trap?.

Cookie melding
“Deze website maakt gebruik van “cookies” (tekstbestandjes die op jouw computer worden geplaatst) om de website te laten functioneren, de website te helpen analyseren om onze dienstverlening te verbeteren of voor marketing doeleindes.”.